Sov bättre med ett gott samvete

Det finna många god anledningar att välja hållbara produkter i sovrummet, både för din egen skull och för naturen och djuren. Nedan kan du läsa vad du som konsument bör titta efter om djurhållning och miljö är viktigt för dig.

Innehåll

  1. Vad är ett djuvänligt duntäcke? >>
  2. Vilka certifierignar är bra att titta efter? >>

Vad är ett djurvänligt duntäcke?

Om du letar efter ett riktigt djurvänligt duntäcke eller dunkudde är vårt tips att kolla in vår Omtanke serien från Ringsted Dun. Både bomullen och Dunet i dessa täcken och kuddar är ekologiska och dunet kommer från en liten grupp frigående änder på Väst Jylland i Danmark. Täcket och kudden rekommenderas dessutom att den danska motsvarigheten till djurens vänner.

Det näst bästa alternativet är att titta efter duntäcken eller dunkuddar som har EDFA's märkning för spårbarhet. Denna märkning garanterar garanterar att inget dun kommer från levande fåglar. Täcken med denna märkning säkerställer att dunet uteslutande kommer från europeiska änder och gäss som föds upp för köttets skull. D.v.s dunet blir en restprodukt som tas om hand.

Att dunet kommer från Europa är också viktigt eftersom Europa har betydligt strängare djurskydd än t.ex. asiatiska länder.

På Dunbutiken säljer vi endast täcken med Europeiskt dun som har EDFA's märkning.

Andra märkningar och certifieringar att titta efter

Förutom själva dunet är det också viktigt att ta hänsyn till vart ifrån textilen kommer ifrån.

När det gäller tyger är det framför allt viktig att undersöka att dessa har öko-tex klass 1 märkning. Denna garanterar att textilen är fri från skadliga kemikalier. Det finns olika klasser och klass 1 är den strängaste.

Förutom öko-tex klassningen finns det även olika ekologisk certifikat. Den vanligaste förekommande är GOTS som står för Global Organic Textile.

På Dunbutiken säljer vi endast textiler som antingen har öko-tex klass 1 eller GOTS certifikat.

denna sida hittar du mer information om vilka olika certifieringar som finns.

Scroll to Top