Så tvättar du ditt duntäcke och dunkuddar utan att förstöra dem

När du tvättar ditt duntäcke eller dina dunkuddar är det väldigt viktigt att det görs på rätt sätt för att undvika att dunet och maskinen inte förstörs. För att hjälpa dig att tvätta på rätt sätta har vi tillsammans med våra dunexperter tagit fram nedan tvättguide.

Uppskattad tidsåtgång: 3 hours

Rekommenderade tillbehör

Enzymfritt tvättmedel

Tvättutrustning

Tvättmaskin
Torktumlare

Tvättråd

1. Ta bort eventuell fläckar med galltvål

Dunet i täcket är känsligt för starka fet avlösande medel. Behandla därför eventuell fläckar innan tvätt med varm såpa eller galltvål.

2. Läs tvättrådet på etiketten

De flesta duntäcken har en etikett där det framgår vilket typ av program och temperatur som är rekommenderat för ditt täcke.

3. Välj ett enzymfritt tvättmedel

Dunet i ditt täcke eller kudde är känsligt för vanlig tvättmedel eftersom dessa är starkt fetavlösande och därigenom riskerar att torka ut och bryta ner dunet.  Använd istället ett tvålbaserat eller enzymfritt tvättmedel för en skonsammare tvätt.

4. Använd sparsamt med tvättmedel

För ett duntäcke rekommenderas ungefär 50 ml enzymfritt tvättmedel och ca 30ml för en dunkudde. Om har ett tvättmedel som är anpassat för just dun brukar doseringen framgå på förpackningen. Se också till att inte bland in annan tvätt. Både täcken och kuddar behöver extra utrymme i maskinen för att resultatet ska bli bra.

4. Tvätta kudden och täcket i 60 grader

Täcken och kuddar som klarar 60 grader bör alltid tvättas i 60 grader. Detta eftersom sängkvalster kan överleva en temperatur på upp till 55 grader. Sköljmedel skall inte användas. 

5. Torka täcket och kudden i torktumlare

Duntäcken och dukuddar skall aldrig hängtorkas eftersom dunet då riskerar att klumpa ihop sig. Torktumla därför alltid ditt täcket (helst med medelvarm temperatur) tills dess att det är helt torrt rakt igenom. Om du är osäker på om kudden eller täcket är torrt kan du ta din näsa till hjälp och helt enkelt doft på produkten - om den doftar fuktigt dun vet du att du behöver förlänga torktiden.

Håll ditt täcke i form innan och efter tvätt

Förutom tvätt finns det två saker du kan göra för att sköta 
om ditt duntäcke på bästa sätt:
  1. Skaka om ditt täcke tvärs över då och för att hålla dunen jämt fördelade över hela täcket
  2. Vädra ditt täcke med jämnamellanrum för att bli av med dammpartiklar och kvalster på täckets utsida.
Scroll to Top