Så väljer du en dunkudde som passar dig!

Vilken kudde du använder kommer påverka både hur du sover och hur utvilad du kommer känner dig när du vaknar. I denna guide kommer vi försöka ge dig svaren på hur valet av kudde påverka din sömn och livslängden på din kudde.

Innehåll

  1. För- och nackdelar med olika typer av kuddar och fyllningar >>
  2. Hur du undviker allergier och nästäppa >>
  3. Så ofta bör du byta kudde för att inte tumma på din sömn >>
  4. Ceritiferingar och märkningar att håll utkik efter >>
  5. Så väljer rätt kuddhöjd >>

För- och nackdelar med olika typer av kuddar och fyllningar

Den största skillnaden mellan en syntetkudde och ett dunkudde ligger i dunets och fjädrarnas förmåga att erbjuda stabilitet. Förutom att en dunkudde kommer erbjuda dig mer stöd under natten är dunkuddar som har en högre dunandel bättre på att andas och transportera fukt. Dunkuddar klumpar heller inte ihop sig som en del fiberkuddar kan gör.

En dunkudde med en hög dunandel kommer upplevas mjukare men samtidigt erbjuda mindre stabilitet än en dunkudde innehållande mer fjäder. Detta eftersom dunet är mjukare och lättare än fjädrar och därigenom erbjuder mindre motstånd.

Så med andra ord: om du söker en dunkudde som behåller sin form mer effektiv är vårt råd att välja en kudde med en innerkärna av fjäder eller med en högre fjäderandel. Om du däremot vill ha en extra mjuk och fluffig kudde och kan leva med att den kommer sjunka ihop något under natten så är vårt råd att välja en dunkudde med en hög dunandel.

I tabellen nedan har vi sammanställt de vanligast för- och nackdelarna med olika fyllnadstyper. Observera att detta är en generell jämförelse och att det kan skilja mycket beroende på fyllnadsmaterialets kvalité.

Microfiber Dun Silke / Ull Memory foam
+ Billig
+ Lämplig även för fågelallergiker
+ Tvättbar
+ Behåller sin form och ger bättre stöd genom natten
+ Bra på transportera bort fukt
+ Tvättbar (beroende på märke)
+ Mycket god förmåga att transportera bort fukt
+ Lämplig för fågelallergiker
+ Formar sig efter ditt huvud
+ Behåller sin form och ger ett gott stöd under hela natten
- Ger sämre stöd under natten
- Sämre på att avleda fukt
- Dyrare än syntet
- Behöver fluffas till med jämna mellanrum
- Sjunker ihop lätt
- Som regel ej tvättbar i vanlig maskin
- Petrolimum baserad produk som kan innehålla spår av skadliga kemikalier
- Blir lätt varm

Så du undviker du allergiska besvär

En av de vanligaste allergierna efter pollenallergi är kvalsterallergi. Kvalster är små microskopiska spindeldjur som trivs extra bra i madrasser, täcken och framförallt kuddar där luftfuktigheten och temperaturen även är optimal för deras tillväxt.  Forskning har visat att det inte spelar någon roll om kudden är fylld med syntetfiber, dun eller något annat fyllnadsmaterial.

För att skydda sig skydda sig mot besvär (en hög exponering av kvalster kan också utlösa en framtid allergi) är det därför viktigt att välja en kudde som är sytt i ett kvalstertätt tyg. Kuddar med nomite märkning eller kuddar som har Astma- och allergiförbundets märkning borgar för detta. Förutom att din kudde bör ha dessa märkningar är det viktigt att köpa en kudde som kan tvättas i 60 grader (kvalster kan överleva i temperaturer i upp till 55 grader).

Du kan också använda dig av ett tvättbart kuddskydd eller kuddvar för att minska risken för att kvalster tar sig in i kudden. Detta är viktigt efter som det inte är kvalstret som ger allergiska besvär utan dessa avföring och när kvalstret väl tagit sig in i kudden kan det vara svårt att bli kvitt denna även vid upprepad tvätt. 

Att låta blir att bädda över dina sängkläder och kuddar direkt på morgonen (för att undvika att fukten kapslas in) och istället låta dem vädra är också ett bra sätta att förbygga kvalstertillväxt.

Så ofta bör du byta kudde för att inte tumma på din sömn

Beroende på fyllnadsmaterial är det rekommenderar att byta ut sin kudde vart 2-4 år. Anledningen till detta är att fyllnadsmaterialet i en kudde (till skillnad från ett täcke som ligger ovan på kroppen) med åren plattas till och med tiden förlorar sin styrka. Kuddar med en högre dunkvalité (starkare och större dun) och tättsytt yttertyg har en längre hållbarhet. Du kan också förlänga livslängden på din dunkudde genom att skaka den med jämn mellan rum och genom att använda ett kuddskydd under örngottet.

Certifieringar att hålla utkik efter när du ska köpa ny dunkudde

Spårbarhet

Om man vill försäkra sig om att inget dun plockats från levande fåglar bör man kontrollera att tillverkaren innehar EDFA:s märkning för spårbarhet (European Down and Feather Association). För att bli EDFA-certifierad måste tillverkaren genomgång noggranna kontroller som också inkluderar deras inköpskanaler för att säkerställa att deras produkter lever upp till det europeiska djurskyddet och organisationens egna riktlinjer där plockning av levande fåglar är strängt förbjudet.

Nomite eller Astma- och allergiförbundetsmärkning

Dessa två märkningar garanterar att kudden är lämplig även för kvalsterallergiker.

Downafresh

Är en garanti för att produkten har rengjorts i enlighet med de strängaste tvättkraven i Europa. Detta innebär att de råa fjädrarna tvättas tills de uppfyller hygienkraven och att de torkats vid en temperatur högre än 100 ° C.

Oeko-Tex class 1

Är ett oberoende internationellt produkttestsystem för textilier. Klassificeringen har fyra produktklasser, som skiljer sig i mängden kvarvarande kemikalier de tillåter. Kraven för klass I är de strängaste och specificerar mycket låga gränsvärden.

Så väljer rätt kuddhöjd

Som kund kan det ibland kännas svårt att bestämma sig för rätt kuddhöjd, därför har vi nedan listat ett par goda tumregler som man kan följa. Du kan också ta hjälp av guiden ovan om du är osäker. Tänk på att detta endast är en rekommendation och att höjd preferenserna kan variera från person till person.

Förutom höjden på kudden spelar även fyllnadsmaterialet stor roll. En hög kudde med en hög dunandel uppleves oftast mer som en mellanhög dunkudde (eftersom det mjuka dunet sjunker ihop mer). Likväl kan en mellanhög kudden med högre fjäderandel upplevas som lite högre.

Vår egen anatomi spelar också in i valet av dunkudde. Kvinnor klarar sig oftast bättre med en lite längre kudde än men och mindre barn mår oftast bäst av att sova på låga kuddar.

 

Höga kuddar

Passar bäst för dig som om du oftast sover på sidan och som stannar där resten av natten. Att sova på sidan brukar ur ett ergonomiskt perspektiv anses vara den bästa sovpositionen.

Mellan/medium höga kuddar

Passar bäst för dig sover mest på rygg eller växlar sovställning ofta. Är du osäker på exakt hur du sover brukar en mellanhög kudde vara det bästa alternativet. Mellan höga kuddar är den vanligast kuddhöjden och ofta den höjden vi enklast kan visualisera oss till när vi tänker på en kudde.

Låga kuddar

Passar bäst om du sover mycket på mage eller på rygg ibland. Låga kuddar är också lämpliga för mindre barn.

Scroll to Top